1. Home
  2. /
  3. AIS

Wat is AIS?

Automatic Identification System (AIS) is een systeem gebaseerd op transponder technologie waarmee de veiligheid op zeeën en binnenwateren wordt verhoogd.

Via een VHF-kanaal, ingebouwd in de transponder, wordt informatie over de positie, snelheid, koers en identiteit van het schip uitgezonden. Deze radiosignalen kunnen worden ontvangen door AIS-transponders die op andere schepen zijn geplaatst of door walstations langs de kust.

Satelliet AIS

Om wereldwijde tracking van schepen mogelijk te maken zowel midden op de oceaan als in afgelegen gebieden wordt gebruikt gemaakt van live ais signalen via satelliet. Door deze signalen te combineren met landbased AIS ontstaat een krachtige tool die inzicht geeft in wereldwijde scheepvaart.

Scheepseigenaren en operators gebruiken deze informatie om hun vloot te monitoren (fleet monitoring) maar ook om te benchmarken. Op die manier kunnen ze efficiency verhogen.

 

Wanneer gebruik je AIS?

AIS of track & trace, wordt ingezet wanneer er behoefte is aan real-time informatie over de positie van een schip en haar bestemming. Bijvoorbeeld door handelshuizen die een lagere prijs willen bedingen op het moment dat ze de exacte positie en bestemming van een schip kennen. Maar ook wanneer je een logistieke planning moet maken is het handig om te weten waar en wanneer een schip verwacht wordt. Scheepsleveranciers en toeleveranciers gebruiken AIS om hun opdrachtgevers en klanten te monitoren tijdens scheepsreizen. Op die manier kunnen ze hun service en dienstverlening verder verhogen.

AIS - Waarom kiezen voor Ship Report?

Met het track & trace systeem van Ship2Report kan je letterlijk overal ter wereld schepen volgen. De informatie heeft betrekking op de actuele positiegegevens, bestemming, koers en snelheid van zowel zeevaart- als binnenvaartschepen. Door deze AIS functie te combineren met andere functies binnen Ship2Report ontstaan extra mogelijkheden. Zo kan track & trace gecombineerd worden met MyAlerts, een andere functie van Ship2Report. Door deze koppeling ontvang je als gebruiker een vroegtijdige signalering als er iets verandert aan de status van een bepaald schip. Dit kan bijvoorbeeld een verandering van bestemming zijn of een wijziging in de koers of de snelheid van het schip.

Doordat Track en Trace ook gekoppeld is aan MyFleet kunnen shipowners hun eigen vloot en die van de concurrent monitoren. Deze zgn. “fleet monitoring” verhoogt de efficiency.

Track & Trace gebruiken?

Ons AIS Systeem is geschikt voor iedereen die snel inzicht nodig heeft in de actuele positie van een schip om een effectieve havenplanning op kunnen stellen. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden en de kosten? Wij leveren graag een prijsindicatie aan. Deze is op te vragen via onze site. Wij geven binnen een dag antwoord. Wil je Track en Trace liever eerst uitproberen om zo de toegevoegde waarde te ontdekken?  Kies dan voor een gratis demo. Deze kun je hier vinden. Zo ervaar je zelf de kracht van Ship2Report.